Lasagne Marii

    Lasagne Marii

    Zapisz do ulubionych
    3godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Nigdy dość domowej lasagne! Ten przepis jest doskonały - warstwy makaronu, sosu mięsnego i beszamelu oraz mozzarelli. Buon appetito!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 400 g makaronu lasagne lub
    • 400 g mąki
    • 4 jajka
    • 1/2 łyżeczki soli
    • Sos mięsny
    • oliwa z oliwek
    • 1 czerwona cebula, posiekana
    • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
    • 300 g mielonej wołowiny
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 puszki (po 400 g) krojonych pomidorów
    • oregano do smaku
    • Beszamel
    • 1 litr mleka
    • 100 g masła
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • sól do smaku
    • 600 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. Można użyć gotowego makaronu lub przygotować domowy: mąkę wymieszać z jajkami i solą na jednolite ciasto. Rozwałkować bardzo cienko, pokroić na duże kwadraty i gotować w osolonej wodzie przez 1-2 minuty.
    2. Sos mięsny

    3. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, marchewkę, selera i smażyć przez 5 minut. Dodać mięso, doprawić solą i pieprzem, dodać pomidory, zamieszać. Gotować na małym ogniu przez 1-2 godziny, aż zgęstnieje (zależy jak wodniste są pomidory). Na końcu doprawić oregano.
    4. Beszamel

    5. W rondelku zagotować mleko. W oddzielnym rondelku stopić masło, dodać mąkę i wymieszać, aby nie było grudek. Doprawić gałką i solą. Smażyć, aż mąka się zrumieni. Stopniowo dodawać gorące mleko, cały czas mieszając trzepaczką, aż sos będzie gładki i gęsty.
    6. Przygotowanie lasagne

    7. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    8. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić trochę sosu mięsnego. Przykryć makaronem, a następnie nałożyć warstwę beszamelu. Ponownie makaron, sos mięsny, mozzarella i beszamel. Tak układać warstwy, aż do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnia warstwa to sos mięsny.
    9. Piec przez 40 minut. Następnie dodać więcej mozarelli na wierzch i piec przez kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis