Najlepsza sałatka z owocami morza

    Najlepsza sałatka z owocami morza

    (1)
    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta sałatka ze świeżych owoców morza. Wspaniała jako przystawka lub danie na upalne lato. Aby oszczędzić sobie czasu i pracy, najlepiej kupić owoce morza już oczyszczone.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g muli
    • 500 g małży
    • oliwa z oliwek do smaku
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 1 cytryna, pokrojona na ćwiartki
    • 1 łodyga selera naciowego, przekrojona na pół
    • 1 garść posiekanej natki pietruszki
    • 1 kg ośmiornicy
    • 200 g kalmarów
    • 200 g krewetek
    • 1 marchewka
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Na dużą patelnię nalać około 2 cm wody, wrzucić mule i małże, gotować przez kilka minut, aż się otworzą. Wyrzucić te, które się nie otworzyły.
    2. Dodać kroplę oliwy i czosnek. Gotować przez 4-5 minut. Zestawić z ognia. Owoce morza wyjąć z muszli.
    3. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Dodać 3/4 cytryny, 1/2 selera, 1/2 pietruszki i ośmiornicę. Gotować na małym ogniu przez 40 minut.
    4. Z garnka wyjąć ośmiornicę i do tej samej wody dodać kalmary. Gotować przez 10 minut. Wyjąć kalmary a dodać krewetki. Gotować przez 5-10 minut, aż będą matowe.
    5. Ośmiornicę pokroić w kostkę, a kalmary w pierścienie.
    6. Marchewkę i resztę selera posiekać i gotować w osolonej wodzie przez 3 minuty.
    7. W misceczce wymieszać pietruszkę z oliwą i solą.
    8. Wszystkie owoce morza wymieszać z warzywami. Dodać oliwę z pietruszką, wymieszać. Podawać na ciepło lub zimno z kawałkami cytryny.

    rada

    Owoce morza należy przed gotowaniem umyć bardzo dokładnie

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis