Najlepsza sałatka z owocami morza

    Najlepsza sałatka z owocami morza

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta sałatka ze świeżych owoców morza. Wspaniała jako przystawka lub danie na upalne lato. Aby oszczędzić sobie czasu i pracy, najlepiej kupić owoce morza już oczyszczone.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g muli
    • 500 g małży
    • oliwa z oliwek do smaku
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 1 cytryna, pokrojona na ćwiartki
    • 1 łodyga selera naciowego, przekrojona na pół
    • 1 garść posiekanej natki pietruszki
    • 1 kg ośmiornicy
    • 200 g kalmarów
    • 200 g krewetek
    • 1 marchewka
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Na dużą patelnię nalać około 2 cm wody, wrzucić mule i małże, gotować przez kilka minut, aż się otworzą. Wyrzucić te, które się nie otworzyły.
    2. Dodać kroplę oliwy i czosnek. Gotować przez 4-5 minut. Zestawić z ognia. Owoce morza wyjąć z muszli.
    3. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Dodać 3/4 cytryny, 1/2 selera, 1/2 pietruszki i ośmiornicę. Gotować na małym ogniu przez 40 minut.
    4. Z garnka wyjąć ośmiornicę i do tej samej wody dodać kalmary. Gotować przez 10 minut. Wyjąć kalmary a dodać krewetki. Gotować przez 5-10 minut, aż będą matowe.
    5. Ośmiornicę pokroić w kostkę, a kalmary w pierścienie.
    6. Marchewkę i resztę selera posiekać i gotować w osolonej wodzie przez 3 minuty.
    7. W misceczce wymieszać pietruszkę z oliwą i solą.
    8. Wszystkie owoce morza wymieszać z warzywami. Dodać oliwę z pietruszką, wymieszać. Podawać na ciepło lub zimno z kawałkami cytryny.

    rada

    Owoce morza należy przed gotowaniem umyć bardzo dokładnie

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis