Sałatka z owoców morza i batatów

    Pyszne danie dla miłośników owoców morza. Dodatek słodkich ziemniaków sprawia, że sałatka nabiera oryginalnego smaku. Można użyć świeżych owoców morza, nie trzeba ich wtedy gotować w wodzie, ale od razu w winie.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g mrożonych kalmarów i małży
    • 120 ml białego wina
    • 250 g brokułów, podzielonych na różyczki
    • 300 g batatów
    • 1 łyżeczka kaparów
    • 70 g zielonych oliwek
    • oliwa z oliwek do smaku
    • 1 cytryna, wyciśnięta
    • 1 garść posiekanej natki pietruszki
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Owoce morza gotować w osolonej wodzie przez 20 minut. Odsączyć z wody, dodać wino i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
    2. W międzyczasie gotować brokuły przez około 10 minut, a bataty przez 40 minut, aż będą miękkie.
    3. Ugotowane ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ułożyć na półmisku, dodać kalmary i małże oraz brokuły. Posypać kaparami i oliwkami, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Posypać natką, solą i pieprzem.
    4. Podawać z dodatkiem np. rukoli.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis