Sałatka z owoców morza i batatów

    Sałatka z owoców morza i batatów

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne danie dla miłośników owoców morza. Dodatek słodkich ziemniaków sprawia, że sałatka nabiera oryginalnego smaku. Można użyć świeżych owoców morza, nie trzeba ich wtedy gotować w wodzie, ale od razu w winie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g mrożonych kalmarów i małży
    • 120 ml białego wina
    • 250 g brokułów, podzielonych na różyczki
    • 300 g batatów
    • 1 łyżeczka kaparów
    • 70 g zielonych oliwek
    • oliwa z oliwek do smaku
    • 1 cytryna, wyciśnięta
    • 1 garść posiekanej natki pietruszki
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Owoce morza gotować w osolonej wodzie przez 20 minut. Odsączyć z wody, dodać wino i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
    2. W międzyczasie gotować brokuły przez około 10 minut, a bataty przez 40 minut, aż będą miękkie.
    3. Ugotowane ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ułożyć na półmisku, dodać kalmary i małże oraz brokuły. Posypać kaparami i oliwkami, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Posypać natką, solą i pieprzem.
    4. Podawać z dodatkiem np. rukoli.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis