Gnocchi z ricotty w oliwkowym sosie

    Gnocchi z ricotty w oliwkowym sosie

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smaczny przepis na włoskie kluski gnocchi, nie tradycyjnie z ziemniaków, ale z sera ricotta, Pecorino i chleba. Podawane z sosem z zielonych oliwek z dodatkiem szałwii.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 120 g sera ricotta
    • 80 g chleba bez skórki
    • 30 g startego sera Pecorino
    • 1 jajko
    • 20 g mąki pszennej
    • Sos
    • 60 g zielonych oliwek
    • 1 łyżeczka + 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku, przekrojony na pół
    • 3 listki szałwii, posiekane
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W dużej misce wymieszać ricottę z chlebem, Pecorino, jajkiem i mąką. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodać więcej mąki.
    2. Ciasto zagnieść na kulę. Odrywać mniejsze porcje i uformować wałki. Na oprószonej mąką stolnicy kroić wałki na 1,5 cm kawałki.
    3. W blenderze zmiksować oliwki z łyżeczką oliwy. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać czosnek, masę oliwkową i szałwię, wymieszać. Dosolić do smaku.
    4. W dużej ilości osolonej wody gotować gnocchi, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzić.
    5. Z sosu na patelni wyjąć czosnek, dodać gnocchi, wymieszać i podawać gorące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis