Makaron w sosie pesto

    Makaron w sosie pesto

    1polubienie
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta wersja sosu pesto pochodzi z Sycylii - ser ricotta, pomidory i typowa dla sosu bazylia razem z orzechami piniowymi.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 450 g makaronu świderki
    • 500 g pomidorów, pokrojonych na ćwiartki
    • 1 mały pęczek bazylii
    • 150 g sera ricotta
    • 75 g orzechów piniowych
    • 2 ząbki czosnku
    • 100 ml oliwy z oliwek
    • 75 g startego parmezanu
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Zagotować 4 litry wody z łyżką soli. Dodać makaron i ugotować al dente.
    2. Z pomidorów usunąć pestki, miąższ włożyć do blendera. Dodać bazylię, ricottę, orzechy, czosnek, oliwę i parmezan. Miksować do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Makaron odcedzić i wymieszać z sosem. Od razu podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis