Zupa-krem z brokułów

    Zupa-krem z brokułów

    56polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 432 osoby

    Łatwa, bardzo smaczna zupa-krem. Na pewno zaspokoi apetyt domowych pasibrzuchów.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 łyżki masła
    • 1 cebula, posiekana
    • 4 duże marchewki, posiekane
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 1 l wody
    • 4 łyżki bulionu drobiowego w proszku
    • 500 g świeżych brokułów w różyczkach
    • 475 g (2 szkl.) kwaśnej śmietany
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 60 ml (1/4 szkl.) zimnej wody
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 0,5 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
    • 15 g posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozpuścić masło w rondelku na średnim ogniu, dodać posiekaną cebulę, marchew i czosnek i podsmażać 5 minut, mieszając od czasu do czasu aż wszystko zmięknie.
    2. Do średniego garnka wlać 4 szklanki wody i dodać bulion w proszku; doprowadzić do wrzenia. Dodać podsmażoną mieszankę z cebuli. Dodać brokuły, odkładając na bok kilka różyczek, które będą dodane tuż przed końcem gotowania. Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem od 15 do 20 minut lub do momentu kiedy brokuły lekko zmiękną.
    3. W blenderze lub robocie kuchennym zmiksować zupę partiami, a następnie wlać z powrotem do garnka. Dodać śmietanę i odłożone różyczki brokuła.
    4. W szklance wymieszać mąkę z 1/4 szklanki zimnej wody aby powstał rzadki roztwór.
    5. Doprowadzić zupę do wrzenia, a następnie, stale mieszając, powoli dodawać mieszaninę z mąką, aby zagęścić zupę do pożądanego stanu. Dodać sos sojowy i pieprz i dobrze wymieszać. Przed podaniem udekorować posiekaną natką pietruszki (lub rulonikami z marchewki). Podawać zupę na gorąco lub na zimno.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (12)

    AnnaBaczewska
    autor:
    50

    A ja zrobiłam wszystko dokładnie według przepisu i zupa jest przepyszna ! polecam. - 06 lis 2013

    Kaskasc
    autor:
    26

    Pychota! Polecam z Mozarellą! - 23 mar 2014

    autor:
    24

    Świetna zupka! Można ją zrobić w 20 minut. Ja dodałem jeszcze korzeń pietruszki i seler do podsmażania. Można śmiało dodać 1,5 l wody oraz pominąć tą mączną zagęstkę. Smakuje super bez tego. Sos sojowy należy dodać - fajnie kontrastuje brokuły! Pozdrawiam. - 26 sie 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis