Włoski chleb z cieciorki z rozmarynem

    Włoski chleb z cieciorki z rozmarynem

    1polubienie
    5godz.45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tradycyjny włoski płaski chleb, który można kroić i jeść jak pizzę. Zrobiony z mąki z ciecierzycy jest zdrowy i bogaty w białko, a nie zawiera glutenu.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 litr ciepłej wody
    • 350 g mąki z ciecierzycy
    • 125 ml oliwy z oliwek extra virgin
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżka oliwy z oliwek do nasmarowania formy
    • 1 gałązka rozmarynu
    • pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +5godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 5godz.45min. 

    1. Do miski wlać wodę i stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając trzepaczką. Zebrać z powierzchni pianę, przykryć i odstawić na 4-6 godzin.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni C. Wstawić formę, aby bardzo dobrze się rozgrzała. Ważne aby forma była gorąca, żeby chleb nie przywierał.
    3. Z powierzchni mieszaniny z mąką zebrać ponownie pianę. Dodać oliwę i sól, dokładnie wymieszać.
    4. Z piekarnika wyjąć blaszkę i nasmarować oliwą. Wyłożyć ciasto i posypać rozmarynem.
    5. Piec przez 30 minut, aż chleb będzie złoty a krawędzie rumiane. Środek powinien być wciąż miękki.
    6. Chleb wjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Posypać pieprzem i podawać na gorąco.

    Rada

    Forma do pieczenia powinna mieć około 35 cm średnicy. Można użyć 2 mniejszych. Należy użyć formy, która jest głęboka na 3-5 cm, aby ciasto się nie wylało. Chleb powinien mieć około 1 cm grubości.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis