Smaczna pieczeń rzymska z jajkiem

    Smaczna pieczeń rzymska z jajkiem

    4polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 15 osób

    Pieczeń z mięsa mielonego nadziewana jajkami na twardo.

    szajba Baden-Württemberg, Niemcy

    Składniki
    ilość sztuk: 1 keksówka 30x10 cm

    • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 1 bułka pszenna, namoczona i odciśnięta
    • 1 duże jajko lub 2 mniejsze
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1/3 łyżeczki soli
    • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
    • 1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
    • 1 łyżeczka suszonej (lub świeżej) natki pietruszki
    • 1 łyżka mieszanki ziół (pietruszka, koperek itp.)
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    • 4 jajka ugotowane na twardo
    • 2-3 łyżki śmietany (dowolnej)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Wszystkie składniki oprócz jajek na twardo wymieszać dokładnie w misce. Mieszać aż mięso się dobrze połączy z resztą składników - w razie, gdyby się za słabo kleiło można dodać 2 łyżki wody lub śmietany.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
    3. Keksówkę o wymiarach 30x10 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć do niej połowę mięsa i ugnieść aby pozbyć się powietrza. Na tym ułożyć jajka na twardo - wzdłuż przez środek, tak, aby początek i koniec nie dotykał foremki. Na górę wyłożyć resztę mięsa i znów dobrze ugnieść.
    4. Piec przez około 40-45 minut. Wyjąć pieczeń z piekarnika, wierzch posmarować śmietaną i wstawić z powrotem do piekarnika na 20-25 minut.
    5. Odstawić aby pieczeń ostygła, wyjąć z formy i kroić w plastry.

    Autor:

    Autorem przepisu i filmu jest Tomasz Klimczak

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Zapraszam na mojego bloga!

    Zobacz jak to zrobić!

    Smaczna pieczeń rzymska z jajkiem
    Smaczna pieczeń rzymska z jajkiem

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis