Krem z migdałów i pistacji

    Krem z migdałów i pistacji

    Zapisz do ulubionych
    5godz.50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszny deser we włoskim stylu z migdałów i pistacji, który posmakuje nie tylko miłośnikom orzechów.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 80 g migdałów
    • 60 g pistacji
    • 100 g cukru
    • 250 ml mleka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1 szczypta cynamonu
    • kilka kropli gorzkiej esencji migdałowej
    • 250 ml śmietany tortowej
    • 4 płatki żelatyny
    • listki mięty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +5godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 5godz.50min. 

    1. Jeśli migdały i pistacje mają skórkę, należy wrzucić je do wrzątku na kilka minut. Odcedzić i obrać.
    2. Migdały i pistacje zmiksować w blenderze, dodając łyżkę cukru i łyżkę wody. Odstawić.
    3. W rondelku zagotować mleko z pozostałym cukrem. Zestawić z ognia, dodać zmiksowane orzechy, wanilię, cynamon i esencję migdałową. Dobrze wymieszać, przykryć i odstawić na godzinę.
    4. Mieszaninę przecedzić przez muślinę lub gęstą gazę.
    5. Płatki żelatyny namoczyć w wodzie i odstawić, aż zmiękną.
    6. Odcedzony płyn podgrzać, ale nie zagotować. Dodać rozmiękczoną żelatynę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Odstawić z ognia aby ostygło.
    7. Gdy będzie już ostudzone i zacznie gęstnieć, dodać śmietanę i wymieszać. Przelać do foremek lub miseczek.
    8. Wstawić do lodówki na 4 godziny. Przed podaniem udekorować listkami mięty.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis