Tarta ze świeżymi owocami

    Tarta ze świeżymi owocami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Wspaniała kombinacja świeżych owoców (maliny, porzeczki, truskawki), kremu i kruchego ciasta, która pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 foremka 12x30 cm

    • 300 g gotowego kruchego ciasta
    • 2 żółtka
    • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • 200 ml mleka
    • 2 łyżki cukru
    • 1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż na pół
    • 2 łyżki marmolady pomarańczowej
    • 100 g truskawek
    • 100 g malin
    • 100 g czerwonej porzeczki
    • 3 plastry ananasa z puszki, pokrojonego na kawałki
    • 1 szklanka białego wina
    • liski mięty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką formę o wymiarach 12x30 cm.
    2. Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm i wyłożyć nim foremkę. Przykryć alufolią. Piec przez 35 minut. Odstawić do przestudzenia.
    3. W międzyczasie przygotować krem: żółtka wymieszać z mąką i łyżką mleka. Pozostałe mleko podgrzewać razem z cukrem i wanilią. Zanim mleko zawrze, zestawić je z ognia i wyjąć wanilię. Stopniowo wlewać mleko do żółtek, cały czas mieszając trzepaczką. Ponownie podgrzewać, aż prawie zacznie wrzeć, a następnie zestawić z ognia.
    4. Krem przełożyć na upieczone ciasto. Marmoladę wymieszać z odrobiną wody i skropić krem.
    5. Owoce opłukać i osuszyć. Do miski nalać wino i oddzielnie zanurzać w nim kolejno wszystkie rodzaje owoców. Układać na kremie owoce, rozdzielając każdy rodzaj kawałkami ananasa. Ozdobić listkami mięty.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis