Krem kawowy z biszkoptami

    Krem kawowy z biszkoptami

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszny i łatwy przepis na deser kawowy po włosku, który z powodzeniem może konkurować z tiramisu. Palce lizać!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 ml śmietany kremówki
    • 2 żółtka
    • 4 łyżki cukru
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1 łyżka kakao
    • 60 ml kawy espresso
    • 500 ml mleka
    • 700 g biszkoptów
    • 250 ml likieru Cointreau

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Śmietanę ubić na sztywno i odstawić.
    2. Żółtka ubić z 2 łyżkami cukru, dodać mąkę i kakao, zmiksować. Dodać kawę, mleko i pozostały cukier, zmiksować. Przelać do rondelka i gotować na wolnym ogniu, aż krem zgęstnieje.
    3. Biszkopty maczać w likierze i rozdzielić na 6 pucharków. Zalać kremem kawowym i udekorować bitą śmietaną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis