Muszle makaronowe z sosem serowym

    Muszle makaronowe z sosem serowym

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wspaniała zapiekanka dla miłośników sera i makaronu. Muszle napełnione sosem beszamelowym z dodatkiem 4 rodzajów sera. Zamiast makaronu conchiglioni można użyć cannelloni.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 48 muszli conchiglioni
    • 1 jajko
    • 3 łyżki serka śmietankowego
    • 50 g sera Osella Robiola
    • 150 g startego parmezanu
    • 200 g słodkiego sera Caciotta, pokrojonego w kostkę
    • 700 g passaty
    • posiekany czosnek do smaku
    • 1 garść liści bazylii
    • oliwa z oliwek extra virgin
    • sól i pieprz do smaku
    • Beszamel
    • 30 g masła
    • 50 g mąki pszennej
    • 500 ml mleka
    • 1 szczypta gałki muszkatołowej
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody al dente. Odcedzić.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    3. W międzyczasie przygotować beszamel. W rondelku stopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Smażyć przez kilka minut na złoty kolor. Dodać mleko i cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką), gotować, aż sos będzie gładki. Doprowadzić do wrzenia, doprawić gałką i solą. Zestawić z ognia.
    4. Kiedy beszamel przestygnie dodać serek śmietankowy, ser osella, parmezan i caciotta, dokładnie wymieszać.
    5. W oddzielnym rondelku podgrzać passatę z czosnkiem i bazylią. Dodać odrobinę oliwy i wymieszać.
    6. Muszle napełniać sosem serowym i układać w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch dodać po łyżce passaty.
    7. Piec przez 30 minut.

    zamiennik

    Włoskie sery mogą być trudno dostępne - zamiast sera Osella Robiola, można użyć ricotty lub mascarpone. Kozi ser również będzie się nadawał. Zamiast sera Caciotta można spróbować Provolone.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis