Tatar klasyczny

    Tatar klasyczny

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tatar to danie wyjątkowe i łatwe do przyrządzenia. Warunkiem koniecznym jest najwyższej jakości mięso.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g mielonej wołowiny
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżka kaparów
    • 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
    • 4 łyżki soku z cytryny
    • 1 łyżka musztardy
    • 4 łyżeczki sosu Worcestershire
    • sól i pieprz do smaku
    • Do podania
    • 4 żółtka
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżka kaparów
    • plasterki cytryny
    • 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżka gorczycy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W dużej misce wymieszać wołowinę z pietruszką, kaparami i cebulą. Dodać sok z cytryny, musztardę, sos Worcestershire, sól i pieprz. Wymieszać na jednolitą masę.
    2. Z masy uformować 4 kulki i ułożyć na talerzach. W każdej zrobić wgłębienie i dodać żółtko, polać oliwą.
    3. Każdą porcję udekorować kaparami, plasterkami cytryny, cebulą, pietruszką i gorczycą. Podawać od razu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    damian2n
    autor:
    1

    To nie jest klasyczny tatar a urozmaicony, zmodyfikowany. Proponuję nie kłamać. - 12 mar 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis