Zupa-krem pomidorowa Judy

    Zupa-krem pomidorowa Judy

    2polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 197 osób

    Pasteryzuję słoiki z tą zupą (przed dodaniem masła, mąki i mleka) co około dwa lata. Tylko od Ciebie zależy, ile jej zrobisz na raz. Ja zwykle przygotowuję około 80 słoików na raz, najczęściej w październiku, kiedy na dworze zrobi się już zimno.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 900 g pomidorów
    • 2 kostki bulionu wołowego, pokruszone
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 liść laurowy
    • 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
    • 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
    • 115 g masła
    • 40 g (1/3 szkl.) mąki pszennej
    • 1 l mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Przetrzeć pomidory przez sito, aby pozbyć się pestek i skórek, a następnie umieścić w dużym garnku na średnim ogniu. Dodać bulion, cukier, sól, liść laurowy, bazylię i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. (Jeśli ta mieszanina ma być zapasteryzowana należy to zrobić teraz.)
    2. W małym rondelku, na średnim ogniu, stopić masło. Mieszając trzepaczką, dodać mąkę naraz, tworząc zasmażkę, gotować przez 1 minutę. Nadal mieszając trzepaczką, dodawać po trochu mleka i kontynuować mieszanie, aż zgęstnieje. Następnie dodać do mieszaniny z pomidorami i podgrzać całość.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis