Maślane ciasteczka

    Maślane ciasteczka

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Cóż może być lepszego niż wspaniałe maślane ciasteczka maczane w herbacie południową porą. Nikt się nie oprze!

    Składniki
    ilość sztuk: 24 ciasteczka

    • 500 g mąki pszennej, przesianej
    • 1 opakowanie drożdży instant
    • 1 szczypta soli
    • 120 g masła
    • 230 g cukru
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu)
    • 120 ml mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Mąkę wymieszać z drożdżami i solą.
    3. W oddzielnej misce zmiksować cukier z masłem. Białko oddzielić od żółtka. Żółtko dodać do masła, razem z wanilią, wymieszać.
    4. Powoli dodawać mleko, mieszając. Dodać mąkę z drożdżami, wymieszać.
    5. Białko ubić na sztywno i dodać do masy, delikatnie wymieszać.
    6. Z ciasta formować małe kulki i układać na natłuszczonej blaszce.
    7. Piec przez 15 minut. Odstawić do przestygnięcia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można zamrozić i przechowywać do 3 miesięcy.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis