Ciastka z orzechami i kandyzowanymi wiśniami

    Ciastka z orzechami i kandyzowanymi wiśniami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne ciastka, doskonałe na deser do kawy czy herbaty. Kruche, wprost rozpływają się w ustach, wiśnia w środku, a obtoczone w orzechach włoskich.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 50 g cukru pudru
    • 120 g masła
    • 1 jajko
    • sok i skórka z 1 cytryny
    • 230 g mąki pszennej
    • szczypta soli
    • 100 g orzechów włoskich, pokruszonych
    • 10 kandyzowanych wiśni

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Zmiksować masło z cukrem.
    2. Żółtko oddzielić od białka. Żółtko wymieszać z masłem.
    3. Dodać skórkę i sok z cytryny. Cały czas mieszając, dodać mąkę i sól. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C.
    5. Białko roztrzepać w jednej miseczce, do drugiej nasypać orzechy.
    6. Z ciasta formować małe kulki, w środku umieścić wiśnię. Zanurzać w białku, a następnie obtoczyć w orzechach. Układać na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.
    7. Piec przez 20 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis