Pstrąg pieczony w liściach kapusty włoskiej

    Pstrąg pieczony w liściach kapusty włoskiej

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne pakieciki z pstrąga w liściach kapusty włoskiej, upieczone z dodatkiem ziół i różowego pieprzu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 wypatroszone pstrągi (po 250 g)
    • 8 dużych liści kapusty włoskiej
    • 15 g szczypiorku, posiekanego
    • świeży koperek
    • 1 łyżeczka ziaren różowego pieprzu
    • 1 łyżeczka nasion kolendry
    • sól do smaku
    • oliwa z oliwek extra virgin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Pstrągi opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Liście kapusty zblanszować w osolonej wodzie.
    3. Ułożyć po 2 liście tak, aby jeden zachodził na drugi. Na nich położyć pstrąga. Do środka włożyć kilka gałązek koperku, ziarenka pieprzu i kolendry. Na wierzchu też ułożyć koperek, pieprz i kolendrę. Posypać szczypiorkiem i solą, skropić oliwą. Zawinąć w liście i zabezpieczyć nitką.
    4. Pstrągi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać wrzątkiem na około 1,5 cm, przykryć folią aluminiową. Piec przez 20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis