Gulasz z kurczaka z papryką i groszkiem

    Gulasz z kurczaka z papryką i groszkiem

    1polubienie
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten gulasz drobiowy to bardzo smaczne i proste danie na każdy dzień. Zamiast kurczaka można dodać indyka.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 700 g filetów z piersi kurczaka
    • 1 pomidor, posiekany
    • 2 cebule, posiekane
    • 1 marchewka, posiekana
    • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
    • oliwa z oliwek
    • 3 papryki, pokrojone w paski
    • 100 g mąki pszennej
    • 250 g zielonego groszku
    • 15 g szafranu
    • sól i pieprz do smaku
    • natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Do dużego garnka włożyć kurczaka, pomidor, 1 cebulę, marchewkę i seler, zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut, aż kurczak nie będzie już różowy w środku. Wyjąć i pokroić mięso w paski. Wywar zachować. (Warzywa z wywaru można użyć np. do sałatki.)
    2. W osobnym garnku rozgrzać oliwę i smażyć drugą cebulę z papryką przez kilka minut.
    3. Kurczaka obtoczyć w mące i dodać do papryki. Dodać groszek, szafran i 150 ml wywaru. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, a gulasz będzie gorący. Podawać posypane pietruszką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis