Miecznik pieczony w ziołach

    Miecznik pieczony w ziołach

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne i proste do przygotowania danie dla miłośników ryb. Pieczony filet z miecznika pachnący ziołami i anchois.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 20 g majeranku
    • 20 g koperku
    • 20 g bazylii
    • 20 g natki pietruszki
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 fileciki anchois
    • 600 g filetów z miecznika
    • oliwa z oliwek extra virgin
    • 1 cytryna, podzielona na ćwiartki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Wszystkie zioła opłukać, usunąć łodygi a listki posiekać i wymieszać z odrobiną soli.
    3. Anchois opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić wzdłuż na paski.
    4. Na brzegach filetów z miecznika zrobić nacięcia i włożyć w nie anchois. Posmarować oliwą, obtoczyć w ziołach i zwinąć.
    5. Zwilżyć kawałek papieru pergaminowego i wyłożyć nim naczynie żaroodporne. Położyć na nim rybę, posypać ziołami.
    6. Piec przez około 25 minut. Czas pieczenia zależy od grubości filetu. Można sprawdzić termometrem - wewnętrzna temperatura powinna wynieść 60-70 stopni C.
    7. Rybę podawać z cząstkami cytryny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis