Zapiekanka rybna z kapustą włoską

    Zapiekanka rybna z kapustą włoską

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Delikatna w smaku żabnica z dodatkiem kruchej kapusty włoskiej tworzą pyszną kombinację - danie doskonałe na każdą okazję.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 g filetu z żabnicy
    • 1 cebula
    • 300 g kapusty włoskiej
    • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • sól i pieprz do smaku
    • 120 ml białego wina
    • 4 dojrzałe pomidory
    • listki bazylii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Rybę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na małe kawałki.
    3. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Zewnętrzne liście kapusty opłukać, całą główkę pokroić w cienkie paski.
    4. W rondelku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć przez kilka minut. Dodać rybę i kapustę, doprawić solą i pieprzem. Zalać winem i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
    5. Pomidory obrać i posiekać, dodać do garnka i gotować przez 5 minut. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    6. Piec przez 10 minut, aż kapusta będzie złota i chrupiąca.
    7. Przed podaniem udekorować listkami bazylii.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis