Rogaliki drożdżowe z marmoladą

    Rogaliki drożdżowe z marmoladą

    2polubienia
    1godz.55min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pyszne i całkiem łatwe w wykonaniu rogaliki - można dodać swoją ulubioną marmoladę i delektować się ich smakiem przy porannej lub popołudniowej kawie!

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1/2 szklanki (110 ml) mleka
    • 100 g drożdży
    • 1 łyżeczka cukru
    • 700-750 g mąki pszennej
    • 1 kostka (250 g) margaryny
    • 1 łyżeczka smalcu
    • 1 szklanka cukru
    • 1 jajko
    • marmolada

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +45min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.55min. 

    1. Mleko podgrzać do temperatury 45 stopni C. Dodać drożdże i łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
    2. Mąkę wysiekać z margaryną, smalcem i cukrem, dodać jajko i wyrabiać, aż ciasto będzie błyszczeć. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 minut.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
    4. Ciasto podzielić na 4 części, a każdą część jeszcze na pół. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowywać cienko każdą część. Kroić na 8 kawałków w gwiazdę. Na brzeg nakładać odrobinę marmolady i zwijać rogaliki do środka. Układać na blaszce.
    5. Piec przez 25-30 minut na złoty kolor.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis