Zupa ziemniaczana na bekonie

    Zupa ziemniaczana na bekonie

    3polubienia
    50min.


    Zrobione przez 390 osób

    Przepysznie rozgrzewa zimą. Podawać z chlebkiem lub bułeczką.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6 grubych plastrów boczku
    • 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek
    • 80 g drobno posiekanej cebuli
    • 65 g drobno pokrojonej marchewki
    • 1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona
    • 1 l chudego bulionu o niskiej zawartości sodu
    • 620 g pokrojonych w kostkę ziemniaków
    • 1/8 łyżeczka pieprzu cayenne
    • 55 g startego sera cheddar
    • 0,5 łyżeczki soli gruboziarnistej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. W 3 litrowym garnku podsmażyć boczek aż będzie chrupki, wyjąć i dobrze odsączyć na ręczniku papierowym. Wylać tłuszcz ze smażenia i dokładnie wytrzeć garnek ręcznikiem papierowym.
    2. W tym czasie przygotować warzywa. Wlać do garnka oliwę z oliwek i dodać pokrojone cebulę, marchew i seler. Podsmażać, aż cebula będzie miękka, ale nie przyrumieniona, około 3-4 minuty.
    3. Dodać bulion drobiowy, ziemniaki i pieprz, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, około 10-15 minut.
    4. Dodać ser i podgrzewać tylko tyle by się rozpuścił - nie gotować. Drobno pokroić boczek i dodać do zupy. Doprawić do smaku, w razie potrzeby dodając sól. Podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis