Tradycyjne śledzie po cygańsku

    Tradycyjne śledzie po cygańsku

    2polubienia
    3godz.20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Ten przepis na śledzie pamiętam od zawsze - bardzo smaczne połączenie śledzi z cebulą i kiszonym ogórkiem w sosie z dodatkiem ketchupu.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg śledzi
    • 3-4 cebule
    • 3 ząbki czosnku
    • 3 ogórki kiszone
    • 1 pęczek pietruszki
    • Sos
    • 1 szklanka oliwy
    • 3 łyżki ketchupu
    • 1/2 szklanki octu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

    1. Śledzie pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek posiekać, a ogórki pokroić w kostkę.
    2. Pietruszkę posiekać. Oliwę wymieszać z ketchupem i octem na gładki sos. Sos wymieszać ze śledziami i warzywami. Wstawić na 3 godziny do lodówki.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis