Domowe pączki z dżemem

    Domowe pączki z dżemem

    5polubień
    1godz.40min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Domowe pachnące pączki nie tylko na Tłusty Czwartek. Zamiast na smalcu smażę je na margarynie Planta.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 2 szklanki (240 g) mąki pszennej
    • 1/4 kostki (60 g) margaryny
    • 50 g drożdży
    • 1 szklanka (200 ml) mleka
    • 2 łyżki cukru
    • 2 jajka
    • 3 żółtka
    • szczypta soli
    • 1/2 kieliszka octu lub spirytusu
    • 2 kostki (po 200 g) margaryny Planta
    • dżem na nadzienie

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Mąkę przesiać na stolnicę. 1/4 kostki margaryny roztopić w rondelku.
    2. Zrobić rozczyn: drożdże wymieszać z łyżką cukru, 4 łyżkami mąki i 1/2 szklanki mleka. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    3. Jajka utrzeć z żółtkami i cukrem na jasną masę. Dodać mąkę i wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, sól i alkohol (lub ocet). Ciasto wyrabiać, aż będzie jednolite i gładkie, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
    4. Wyrośniete ciasto nabierać łyżką. Palcami umoczonymi w rozpuszczonej margarynie formować małe krążki, na środek kłaść 1/2 łyżeczki dżemu i lepić pączki.
    5. W dużym garnku roztopić plantę. Wrzucać pączki, smażyć pod przykryciem przez kilka minut, aż się zarumienią od dołu. Następnie odwrócić na drugą stronę. Smażyć już bez pokrywki. Przekładać na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
    6. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    RafałKubanski
    2

    Będę działał dzisiaj z tym przepisem ale od samego czytania mnie odpycha. Jak słyszę że drożdże rozpuszczą się w mleku i urosną to mnie ścina z nóg, mleko przynajmniej powinno być w granicach 40 stopni moim zdaniem. Jak drożdże wymieszać z łyżką cukru? suche sypkie się da a normalne chyba nie dziwny tekst. Dalej co to za tekst Jajka utrzeć z żółtkami? Chyba jednak zrezygnuje proszę aby ten przepis został napisany w prosty sposób a nie jak profesjonaliści jacyś dziwni. Zrobiłem tak jak w przepisie na końcu na wysypaną mąkę która była na stolnicy dodałem wszystkie składniki i zrobiła się wielka ciapa wszystko się kleiło do moich rąk i stolnicy spanikowany dodawałem mąkę a to okazała się wielką pomyłką ponieważ zewnętrzna strona się piekła a w środku ciasto surowe. Nie polecam początkującym bo są problemy ciasto wylądowało w koszu i wielkie sprzątanie nauczka na całe życie a człowiek uczy się na błędach. Jutro tłusty czwartek i samemu trzeba będzie sobie kupić tragedia - 22 sty 2014

    Allrecipes
    autor:
    1

    @RafałKubanski - Po pierwsze: Tłusty Czwartek jest 27 lutego, a jutro jest dopiero 23 stycznia. Po drugie: normalne drożdże wymieszasz z mlekiem, cukrem i mąką choćby widelcem. Mleko ma być ciepłe (30-45 stopni C). Mówi się potocznie, że drożdże "wyrastają", mówi też, że "pracują", "pienią się" a one się po prostu namnażają. Drożdże namnażając się zwiększają swoją objętość, a więc rosną. Po trzecie: w składnikach mamy 2 CAŁE jajka + 3 żółtka - dlatego te całe jajka ucieramy z żółtkami. Po czwarte: mąkę dodajemy do miski z utartymi jajkami, dodajemy też rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. Po piąte: nie rozumiem dlaczego zewnętrzna część się spiekła, skoro pączki się smaży. Czy aby na pewno postępowałeś zgodnie z przepisem? - 22 sty 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis