Banany w czekoladzie z kremem budyniowym na kruchym cieście

    Banany w czekoladzie z kremem budyniowym na kruchym cieście

    3polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Deser z bananów na kruchym cieście, z kremem budyniowym. Świetny dla gości jak i dla domowników! Polecam.

    szajba Baden-Württemberg, Niemcy

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • kruche ciasto
    • krem budyniowy - zobacz przepis
    • dżem lub powidła
    • 4 banany
    • sok z cytryny
    • polewa czekoladowa

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200-220 stopni C.
    2. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać spody o kształcie bananów - najlepiej przy pomocy foremki o kształcie banana, ale można też nożem.
    3. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 10 minut, aby się ładnie wypiekły.
    4. W międzyczasie przygotować krem budyniowy.
    5. Wypieczone spody posmarować dżemem.
    6. Krem budyniowy nałożyć do worka cukierniczego lub do woreczka z dziurką i wyciskać krem wprost na posmarowane dżemem spody.
    7. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół i połówki układać na kremie, lekko dociskając. Obrane banany można posmarować świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, wtedy nie sczernieją.
    8. Wstawić do lodówki na 20-30 minut, aby krem stężał. W tym czasie przygotować polewę czekoladową.
    9. Po wyjęciu z lodówki udekorować banany polewą. Można przygotować z papieru rożek i napełnić go czekoladą, odciąć końcówkę i wyciskać z rożka polewę na banany tworząc różne wzory.
    10. Banany można przechowywać w lodówce 2-3 dni.

    Autor:

    Autorem przepisu i filmu jest Tomasz Klimczak

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Zapraszam na mojego bloga!

    Zobacz jak to zrobić!

    Banany w czekoladzie z kremem budyniowym na kruchym cieście
    Banany w czekoladzie z kremem budyniowym na kruchym cieście

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis