Suflet serowy

    Suflet serowy

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 7 osób

    Ten pyszny suflet jest o wiele prostszy do przygotowania niż myślisz. Ser comte nadaje mu autentycznego smaku z francuskiej kuchni, ale można go zastąpić innym serem, na przykład cheddarem. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 5 dużych jajek
    • 30 g masła
    • 30 g mąki pszennej
    • 250 ml mleka
    • 150 g sera comte, startego
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C. Natłuścić naczynie żaroodporne.
    2. Białka oddzielić od żółtek.
    3. W rondelku stopić masło. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie było grudek. Dodać mleko i wymieszać na gładki sos. Doprawić solą i pieprzem, zestawić z ognia.
    4. Dodać starty ser i żółtka, wymieszać.
    5. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą serową, delikatnie mieszając widelcem. Przełożyć do przygotowanego naczynia.
    6. Piec przez około 45 minut, aż będzie rumiany. Podawać od razu.
    7. UWAGA: We Francji mówi się, że suflet nie czeka na gości, to goście czekają na suflet! Ponieważ po wyciągnięciu z piekarnika suflet szybko opada, należy najpierw usadzić gości do stołu, a następnie wyciągnąć danie z piekarnika i podać na stół.

    Zobacz jak to zrobić!

    Suflet serowy
    Suflet serowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis