Dżem truskawkowy z octem balsamicznym i tymiankiem

    (14)

    Zwyczajny dżem truskawkowy dzięki odrobinie octu balsamicznego i tymianku zyskuje niezwykły smak. Można podawać tradycyjnie do naleśników lub bardziej oryginalnie z serkiem mascarpone. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!


    Zrobione przez 4 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 125 ml octu balsamicznego
    • 400 g cukru
    • 500 g truskawek pokrojonych w plasterki
    • kilka gałązek tymianku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W garnku na średnim ogniu gotować ocet z cukrem, aż cukier się rozpuści.
    2. Dodać truskawki i tymianek, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 15-20 minut.
    3. Wyjąć gałązki tymianku. Odstawić do przestudzenia, a następnie przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można również przełożyć do wyparzonych słoików i dobrze zakręcić.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Zobacz jak to zrobić!

    Dżem truskawkowy z octem balsamicznym
    Dżem truskawkowy z octem balsamicznym
    Jak sterylizować słoiki
    Jak sterylizować słoiki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (14)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis