Tymiankowe tajine z kurczaka

    Tymiankowe tajine z kurczaka

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Potrawa kuchni arabskiej, sycąca i aromatyczna. Potrzebne będzie do niej specjalne naczynie - tajine oraz przyprawa ras-el-hanout.

    Justine Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 1 łyżka oliwy lub ghee
    • 1 szalotka, pokrojona
    • 3-4 ząbki czosnku
    • 1 pierś z kurczaka (podwójna)
    • 1 duża zielona papryka
    • 1/2 pęczka świeżego tymianku
    • 1 łyżka ras-el-hanout
    • sól
    • pieprz
    • 1/2 cytryny (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Przygotować spore gliniane naczynie tajine (średnica ok. 30 cm), rozprowadzić na dnie oliwę lub ghee. Rozgrzać.
    2. Na rozgrzany tłuszcz wsypać pokrojoną szalotkę, nie musi być bardzo drobno pokrojona. Chwilę podsmażyć, do cebuli dodać czosnek (wyciśnięty lub pokrojony).
    3. Pokroić mięso w większą kostkę, dodać do cebuli. Zakryć tajine, chwilę pogotować. W tym czasie pokroić paprykę na duże kawałki oraz posiekać tymianek, wrzucić do mięsa, wymieszać, posolić, dodać ras-el-hanut. Dusić razem pod przykryciem ok. 20 minut, do miękkości mięsa i papryki. W miarę potrzeby dolać nieco wody, żeby mięso nie przywarło do dna. Na koniec spróbować, ewentualnie doprawić według gustu.

    rada

    Zazwyczaj w naczyniu wytwarza się wystarczająco dużo sosu, czasem jednak wyparowuje, zwłaszcza gdy ogień jest zbyt duży, tak że trzeba pilnować, żeby nie przypalić. Można dodać do duszenia ok. pół cytryny pokrojonej na cząstki, ale nie za dużo, żeby potrawa nie była zbyt kwaśna. Podawać z kuskusem, bulgurem, pitą lub po prostu z pieczywem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis