Zupa ze świeżych pomidorów

    Zupa ze świeżych pomidorów

    4polubienia
    35min.


    Zrobione przez 985 osób

    Łatwy i szybki przepis na prawdziwą domową zupę pomidorową, która smakuje jak żadna inna, którą do tej pory jedliście.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 700 g posiekanych świeżych pomidorów
    • 40 g cebuli
    • 4 całe goździki
    • 500 ml (2 szkl.) bulionu drobiowego
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżeczki cukru białego, lub do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Do garnka na zupę, na średnim ogniu, wlać bulion drobiowy i dodać pomidory, cebulę i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować delikatnie przez około 20 minut, aby wszystkie smaki się połączyły. Zdjąć z ognia i przetrzeć zupę przez sito do dużej miski lub garnka. Wyrzucić to, co pozostanie na sicie.
    2. W garnku na zupę, który jest teraz pusty, stopić masło na średnim ogniu. Wmieszać mąkę, tworząc zasmażkę, a następnie podsmażać, aż zasmażka się lekko przyrumieni. Mieszając, stopniowo dodać odrobinę mieszanki pomidorowej, tak, żeby nie powstały grudki, a następnie wmieszać resztę. Doprawić cukrem i solą do smaku.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis