Spaghetti z łososiem i szpinakiem

    Spaghetti z łososiem i szpinakiem

    8polubień
    45min.


    Zrobione przez 14 osób

    Uwielbiam potrawy ze szpinakiem, jeśli jest oczywiście dobrze przyprawiony. Do tego pyszny łosoś i mamy wykwintny obiad :)

    Hovedstaden, Dania

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
    • 1 łyżka masła
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • odrobina soku z limonki (ja dałam 3 łyżki)
    • ok. 300 g makaronu spaghetti
    • 2 spore garście szpinaku lub paczka (450 g) mrożonego
    • kawałek wędzonego łososia, pokrojony na mniejsze cząstki
    • pół kostki (130 g) sera feta, pokrojonego w kostkę
    • sól, pieprz, bazylia
    • 200 g śmietany 18%
    • żółty ser do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na łyżce masła, potem dodajemy drobno posiekany czosnek, a chwilę później sok z limonki.
    2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
    3. Na patelnię do cebuli i czosnku wrzucamy liście szpinaku (można je pokroić na mniejsze) i dusimy przez chwilę.
    4. Wrzucamy łososia podzielonego na mniejsze kawałki, następnie fetę pokrojoną w niewielką kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
    5. Na koniec wlewamy śmietanę i gotujemy przez chwilę.
    6. Sos nakładamy na makaron i posypujemy żółtym serem, jeśli lubimy :)

    Rada

    Makaron można wymieszać z sosem przed podaniem na talerze.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    zobacz ten i wiele innych przepisów na moim blogu

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    0

    Bardzo smaczne, aczkolwiek napewno spersonalizuję następnym razem na mniej kwaskowate, a bardziej śmietankowe. - 31 sty 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis