Raffaello z dżemem

    Raffaello z dżemem

    5polubień
    4godz.40min.


    Zrobione przez 7 osób

    Przepisów na ciasta bez pieczenia jest sporo, są takie na krakersach, na herbatnikach, a nawet na waflach. Z różnymi rodzajami kremów, z różnymi dodatkami. Mój przepis jest łatwy, szybki i bardzo kokosowy (już wcześniej wspominałam że uwielbiam wszystko co kokosowe:) Następnym razem zamierzam część mleka zamienić na mleko kokosowe, aby nadać całości intensywniejszy smak kokosu.

    Hovedstaden, Dania

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • Masa budyniowa
    • 3 szklanki (750 ml) mleka
    • 1 szklanka (200 g) cukru (ja dałam tylko połowę, ciasto było bardzo słodkie)
    • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
    • 3 żółtka
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 200 g wiórków kokosowych
    • 3/4 kostki (150 g) miękkiego masła
    • Dodatkowo
    • 2 paczki krakersów (u mnie te po 200 g)
    • dżem porzeczkowy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.40min. 

      Masa budyniowa:

    1. 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
    2. Do pozostałego mleka (1 szklanka) dodajemy żółtka oraz dwa rodzaje mąki i miksujemy. Do gotującego się mleka wlewamy powstałą masę, gotujemy chwilę, następnie wsypujemy 150 g wiórków (reszta zostanie na wierzch) i do gorącego budyniu dajemy kawałki miękkiego masła i mieszamy do momentu rozpuszczenia się.
    3. Sposób złożenia:

    4. Na blaszce układamy: - warstwę krakersów (nie moczymy ich) - smarujemy je cienką warstwą dżemu - nakładamy masę budyniową - kolejna warstwa krakersów - dżem - masa, itd. do wykończenia składników
    5. Układanie kończymy warstwą masy, którą posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi. Chowamy do lodówki. Ciasto oczywiście smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy to krakersy zmiękną.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Zobacz więcej przepisów na moim blogu

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis