Ażurowe racuchy

    Ażurowe racuchy

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Mają niecodzienny smak. Placki z ciasta drożdżowego, które się wałkuje i przekłada dżemem dyniowym, a na wierzchu tworzy się ażurową kratkę z pozostałego ciasta.

    kuchareczka42 Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 szklanki (125 ml) śmietany
    • 40 g drożdży
    • 1,5 łyżki (20 g) cukru
    • 1/4 kostki (50 g) margaryny
    • 2,5 szklanki (325 g) mąki
    • 2 jajka
    • olej
    • dżem dyniowy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Śmietanę podgrzać, dodać drożdże i cukier, wymieszać. Margarynę roztopić.
    2. Do mąki wbić jajka, wlać margarynę i śmietanę, zagnieść ciasto. Odstawić na 20 minut.
    3. Ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować. Na jednej rzędami nałożyć po łyżce dżemu, przykryć drugim plackiem. Na wierzchu ułożyć ażurową kratkę wykonaną z pozostałego ciasta. Pokroić na kwadraty, brzegi docisnąć. Placuszki smażyć na oleju.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis