Nugat

    Nugat

    7polubień
    2godz.30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Placek, który wymaga sporo pracy, ale jest przepyszny! Warstwy ciemnego biszkoptu, warstwa nugatu, waniliowy oraz kakaowy krem i wiśnie - przełożone warstwowo tworzą poezję smaku!

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża blacha

    • Biszkopt
    • 7 jajek
    • 7 łyżek cukru
    • 7 łyżek mąki pszennej
    • 1/2 opakowania (8 g) proszku do pieczenia
    • 2 łyżki kakao
    • Nugat
    • 5 białek
    • 150 g cukru
    • 200 g posiekanych orzechów włoskich
    • 1 łyżka miodu
    • Krem
    • 0,5 litra mleka
    • 5 żółtek
    • 1 szklanka cukru
    • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 opakowania (32 g) cukru waniliowego
    • 1,5 kostki (375 g) margaryny
    • 2 łyżki kakao
    • 1 słoik wiśni w syropie
    • Polewa
    • 1 tabliczka dobrej czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
    • 1-2 łyżki wody lub mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

      Krem

    1. Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować.
    2. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy i zmiksować. Stale mieszając, dodać pół szklanki zimnego mleka i mieszać, aby się połączyło.
    3. Stale mieszając, wlać masę do gorącego mleka i - nadal stale mieszając - gotować, aż krem zgęstnieje. Odstawić aby ostygł.
    4. Zmiksować na puszystą masę półtora kostki margaryny (lub masła). Stale miksując, dodawać do niej stopniowo ostudzony krem. Gdy już się dobrze połączy podzielić masę na dwie części. Do jednej dodać kakao i dobrze wymieszać.
    5. Biszkopt

    6. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać na wolnych obrotach miksera, aż cukier się rozpuści (nigdy całkiem się nie rozpuszcza). Dodawać po żółtku i dalej ubijać.
    7. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i po trochu dodawać do masy jajecznej, mieszając łyżką. (Mieszanie mikserem powoduje, że biszkopt traci puszystość.) Dodać kakao i znów porządnie wymieszać.
    8. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
    9. Wlać do blaszki ciasto na biszkopt i piec przez 20-30 minut. sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowy. W tym czasie przygotować nugat.
    10. Nugat

    11. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Dodać orzechy i miód i wymieszać.
    12. Po wyjęciu biszkoptu, skręcić temperaturę w piekarniku do 160 stopni C.
    13. Wylać masę nugatową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30-40 minut. (Nugat nigdy nie będzie suchy, jak beza.)
    14. Polewa

    15. Czekoladę stopić w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą wodą. Cały czas mieszać. Gdy się całkiem rozpuści, wmieszać do niej łyżkę lub dwie wody (albo mleka).
    16. Sposób złożenia

    17. Gdy biszkopt ostygnie, przekroić go na dwa blaty.
    18. Jeden blat posmarować jasną masą i wysypać na nią wiśnie odsączone z syropu. Na nie wyłożyć nugat. Nugat posmarować masą kakaową, znów wyłożyć warstwę wiśni (można użyć bakalii) i przykryć drugim blatem ciemnego biszkoptu. Polać po wierzchu polewą.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis