Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

    Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

    (5)
    31polubień
    1godz.55min.


    Zrobione przez 185 osób

    Wspaniały sernik, z grubą warstwą sera, kawałkami brzoskwiń z puszki i kruszonką (czy też "szczypanką") na wierzchu. Zawsze go piekę na Święta i na każdą inną okazję!

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża blacha

    • Masa serowa
    • 1 kg sera białego
    • 1 kostka (250 g) masła
    • 2 jajka
    • 1 szklanka cukru pudru
    • sok z 1 cytryny
    • 2 opakowania budyniu waniliowego
    • Ciasto
    • 3 szklanki mąki
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 kostka (250 g) margaryny
    • 5 żółtek
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 1 łyżka kwaśnej śmietany
    • Dodatkowo
    • 5 białek
    • 1 szklanka cukru
    • 1 łyżka mąki
    • 1 puszka brzoskwiń, odsączonych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.55min. 

      Masa serowa:

    1. Wszystkie składniki na masę serową dobrze zmiksować.
    2. Ciasto:

    3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wysiekać z margaryną. Dodać żółtka, cukier puder i śmietanę i szybko zagnieść żeby ciasto się ładnie skleiło. Odłożyć 1/4 ciasta do zamrażalnika.
    4. Beza:

    5. Zmiksować 5 białek z 1 szklanką cukru i 1 łyżką mąki na białą i puszystą masę.
    6. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    7. Na spód blaszki wyłożyć pozostałe 3/4 ciasta. Na ciasto wyłożyć masę serową. Na ser wyłożyć odsączone i posiekane brzoskwinie i przykryć je pianką z ubitych białek z cukrem. Wyjąc ciasto z zamrażalnika i odrywając małe kawałeczki, rzucać je na piankę. (Można je zetrzeć na tarce.)
    8. Wstawić ciasto do rozgrzanego piekarnika i piec przez 70 minut (z termoobiegiem). Odstawić, aby ciasto całkowicie ostygło i dopiero zimne wyjmować z blachy.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (5)

    Komentarze po polsku (5)

    PatrycjaSssss
    autor:
    37

    Witam. Pisząc duża blacha to jaką masz na myśli?? Bo ja mam dosyć sporo i teraz złapał mnie dylemat lekki którą wybrać. Poprosze w centymetrach :p Przepis wydaje się być bardzo fajny  -  22 gru 2014

    BarbaraMariaHajduk
    26

    sernik jest przepyszny i szybki do zrobienia  -  13 wrz 2014

    autor:
    11

    Sernik dobry, wyszedł aczkolwiek dla mnie za mało słodki więc na drugi raz dam więcej cukru do masy serowej  -  04 kwi 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis