Zupa cebulowa z grzankami

    Zupa cebulowa z grzankami

    4polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 23 osoby

    Prosta zupa cebulowa, z grillowanymi kromkami bagietki, zapieczona z żółtym serem. Palce lizać! Uwaga: Francuzi kroją cebulę w cieniutkie piórka, a nie siekają. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 40 g masła
    • 3 cebule
    • 20 g mąki pszennej
    • 1,5 l bulionu drobiowego
    • 100 ml białego wina
    • sól i pieprz
    • 6 kromek bagietki
    • 60 g sera comte lub grojera

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Obrać cebulę, usunąć rdzeń i posiekać resztę (lub pokroić w cieniutkie piórka).
    2. Stopić masło, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu przez 15-30 minut, stale mieszając, aż cebula zacznie się lekko rumienić.
    3. Dodać 2 łyżki zimnej wody, przykryć i dusić przez 15 minut. Wmieszać mąkę i smażyć jeszcze przez 15 minut.
    4. Dodać bulion, wino oraz sól i pieprz, gotować na małym ogniu przez 20 minut.
    5. W tym czasie podpiec kromki bagietki pod grillem w piekarniku, aby były rumiane i chrupiące.
    6. Włożyć po jednej do każdej miseczki. Zetrzeć ser.
    7. Nalać zupę do misek, posypać serem i wstawić pod grill na 3-5 minut, pilnując, aby ser się nie przypalił!

    rada

    Francuzi wierzą, że usunięcie rdzenia cebuli przed krojeniem sprawia, że łatwiej się ją trawi :)

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Zobacz jak to zrobić!

    Zupa cebulowa
    Zupa cebulowa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis