Pyszne jabłka prażone na szarlotkę bułeczki drożdżowe i nie tylko

    Te jabłka można wykorzystać jako deser, jako dodatek do ryżu, szarlotki, rogalików i innych wypieków.

    szajba

    Baden-Württemberg, Niemcy
    Zrobione przez 5 osób

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 0,5 kg jabłek
    • 50 ml wody
    • 60 g cukru
    • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
    • cynamon

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Jabłka obrać i pokroić w dość dużą kostkę. Przełożyć do garnka, podlać wodą i zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Prażyć, aż jabłka zmiękną, od czasu do czasu mieszając.
    2. Jeśli jabłka będą wykorzystywane do szarlotki, należy je gotować nieco krócej, żeby się całkiem nie rozpadły. Jabłka do nadziewania rogalików lepiej gotować dłużej.
    3. Pod koniec prażenia dodać cynamon.

    Autor:

    Autorem przepisu i filmu jest Tomasz Klimczak.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Zapraszam na mojego bloga!

    Zobacz jak to zrobić!

    Jabłka prażone na szarlotkę i bułeczki drożdżowe
    Jabłka prażone na szarlotkę i bułeczki drożdżowe
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (6)