Zupa ze słodkich ziemniaków

    Zupa ze słodkich ziemniaków

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 67 osób

    Krem z ziemniaków z odrobiną gałki muszkatołowej. Idealny na zimne dni!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 słodkie ziemniaki
    • 2 zwykłe ziemniaki
    • 1 rzepa
    • 120 ml (1/2 szkl.) słodkiej śmietanki do ubijania
    • 1,5 l (6 szkl.) bulionu drobiowego
    • 1 łyżka cukru brązowego
    • 1,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 2 łyżki margaryny
    • sól do smaku
    • mielony czarny pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Obrać i pokroić warzywa na małe, jednakowe kawałki. Włożyć do garnka i zalać bulionem drobiowym; użyć tylko tyle bulionu, żeby przykryć warzywa. Doprowadzić do wrzenia, gotować aż warzywa będą miękkie.
    2. Przełożyć warzywa i wywar do robota kuchennego. Zmiksować.
    3. Przełożyć zmiksowane warzywa z powrotem do garnka. Mieszając powoli dodać śmietankę, brązowy cukier, gałkę muszkatołową i masło. Dodać sól i pieprz do smaku.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis