Ciasto parzone

    Ciasto parzone

    3polubienia
    30min.


    Zrobione przez 10 osób

    To ciasto można wykorzystać do zastępczej masy marcepanowej służącej do dekoracji ciast i tortów. Po dodaniu jajek można z tego ciasta zrobić ptysie i eklery, a nawet mały groszek ptysiowy do zupy. Dobre też na blat do karpatki.

    szajba Baden-Württemberg, Niemcy

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 150 ml wody
    • 1/2 kostki (100 g) masła
    • szczypta soli
    • 1 szklanka (130 g) mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wodę wlać do garnka, dodać masło i szczyptę soli i doprowadzić do wrzenia.
    2. Gdy woda z masłem będzie wrzeć, dodać mąkę, cały czas mieszając. Mieszać, aż ciasto się dobrze zaparzy - wtedy nie będzie już przywierać do garnka ani do łyżki.
    3. Odstawić ciasto aby całkowicie wystygło.

    Autor:

    Autorem przepisu i filmu jest Tomasz Klimczak

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Zapraszam na mojego bloga!

    Zobacz jak to zrobić!

    Ciasto parzone
    Ciasto parzone

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis