Ptysie, eklery i groszek ptysiowy

    Ptysie, eklery i groszek ptysiowy

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 10 osób

    Przepis na ciasto ptysiowe, z którego można zrobić ptysie, eklery, groszek ptysiowy do zup, a nawet na spód do karpatki.

    szajba Baden-Württemberg, Niemcy

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 1 porcja ciasta parzonego - zobacz przepis
    • 4 średnie jajka
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Ostudzone ciasto parzone włożyć do miski i miksując, stopniowo dodawać jajka. Dodawać kolejne jajko, gdy poprzednie już się dobrze połączyło z ciastem.
    2. Miksując na wolnych obrotach dodać proszek do pieczenia.
    3. Przełożyć ciasto do woreczka cukierniczego z końcówką karbowaną i wyciskać ptysie lub eklery na blaszkę posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia.
    4. Aby uformować małe ptysie (groszek ptysiowy), który można później nadziewać bitą śmietaną, należy wyciskać na blaszkę porcje jak bezy.
    5. Aby uformować eklery, należy wycisnąć ciasto w kształcie szerokiego paska, wyciskając nieco więcej ciasta na jego początku i końcu i zakańczając z jednoczesnym "zawinięciem" nadgarstkiem.
    6. Rozgrzać piekarnik do 200-210 stopni C. Włożyć ptysie do piekarnika i prysnąć na dno piekarnika wodą.
    7. Piec przez około 25-30 minut. Przez pierwsze 15 minut NIE OTWIERAĆ piekarnika!
    8. Gotowe eklerki przekroić wzdłuż na pół i przełożyć bitą śmietaną lub masą kremową. Ptysie nadziewać nadzieniem lub bitą śmietaną.

    Autor:

    Autorem przepisu i filmów jest Tomasz Klimczak

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Zapraszam na mojego bloga!

    Zobacz jak to zrobić!

    Ptysie, eklery i groszek ptysiowy
    Ptysie, eklery i groszek ptysiowy
    Napełnianie i ozdabianie eklerów
    Napełnianie i ozdabianie eklerów

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis