Bezy

    Bezy

    8polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 45 osób

    Prosty przepis na bezy bez dodatku mąki ziemniaczanej! Doskonałe, jeśli po innych wypiekach zostały nam białka.

    szajba Baden-Württemberg, Niemcy

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 150 ml (ok. 5) białek
    • szczypta soli
    • 300 g cukru
    • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
    • 1 łyżeczka soku cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 120 stopni C.
    2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    3. Wymieszać cukier waniliowy z cukrem kryształem i stale miksując, dodawać do białek.
    4. Nadal stale miksując, powoli wlać sok z cytryny.
    5. Nałożyć masę do woreczka dekoratorskiego z końcówką w kształcie gwiazdki (lub do zwykłego woreczka z odciętą końcówką).
    6. Wyciskać bezy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    7. Włożyć blaszkę do rozgrzanego piekarnika i piec przez 30-40 minut.

    Autor:

    Autorem przepisu i filmu jest Tomasz Klimczak

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Zapraszam na mojego bloga!

    Zobacz jak to zrobić!

    Bezy
    Bezy

    Ostatnio przeglądane

     
    Bezy

    Komentarze i oceny (3)

    agi_78
    autor:
    11

    zrobiłam wczoraj, wyszły pyszne - 04 mar 2014

    DariaGrodoń
    autor:
    9

    ja dzisiaj będe robić hehe ciekawe jak wyjdą - 20 sty 2015

    ZuziaStasiak
    autor:
    6

    - - 21 cze 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis