Knysz z wołowiną

    Knysz z wołowiną

    3polubienia
    2godz.15min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Smaczne popularne w kuchni żydowskiej pieczone pierogi nadziewane mieloną wołowiną, cebulą, czosnkiem, ziemniakami i groszkiem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Ciasto
    • 1/2 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/4 szklanki wody
    • sól do smaku
    • Nadzienie
    • 1 szklanka mielonej wołowiny
    • 1 mała marchewka, starta
    • 1/4 szklanki groszku
    • 1/2 ziemniaka, pokrojonego w kostkę
    • 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
    • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
    • sól i pieprz do smaku

    • oliwa z oliwek do posmarowania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Mąkę wymieszać z oliwą, wodą i solą. Wyrobić na gładkie ciasto, zawinąć w natłuszczoną folię i wstawić do lodówki na godzinę.
    2. Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    3. Ciasto ponownie zagnieść i cienko rozwałkować. Wycinać krążki o średnicy 7 cm, nakładać po łyżeczce nadzienia, zlepiać krawędzie u góry, tworząc sakiewkę.
    4. Wierzch posmarować oliwą. Piec przez około 45 minut na złoty kolor.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis