Wegański ryż smażony

    Wegański ryż smażony

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smaczny i prosty do przygotowania ryż, który może być samodzielnym daniem lub dobrym dodatkiem do obiadu.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 4 szklanki wody
    • 2 szklanki brązowego ryżu
    • 1/4 szklanki oleju
    • 4 marchewki, pokrojone w cienkie plasterki
    • 2 cebule, pokrojone w kostkę
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
    • 1 szklanka mrożonego groszku
    • 1/2 szklanki soli selerowej
    • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
    • 2 łyżki sosu tamari

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. W dużym garnku zagotować wodę. Dodać ryż, zamieszać, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 40 minut, aż woda zostanie wchłonięta. Odstawić i spulchnić widelcem.
    2. Na patelni lub w woku rozgrzać połowę oleju. Dodać marchewkę i cebulę, i smażyć, aż zmiękną. Dodać czosnek i smażyć przez minutę.
    3. Dodać ryż, pozostały olej i bulion, wymieszać. Dodać groszek, sól i czosnek. Gotować przez kilka minut, aż groszek będzie gotowy. Doprawić sosem tamari - gotowe!

    Rada

    Ryż można ugotować dzień wcześniej I przechować w lodówce.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis