Zupa z tortellini

    Zupa z tortellini

    6polubień
    1godz.50min.


    Zrobione przez 255 osób

    To wspaniała, sycąca zupa, która wzbudza entuzjazm kiedy się ją podaje! Podawać z chrupiącym francuskim lub włoskim pieczywem i z sałatą i nic więcej już nie potrzeba! Podawać z tartym parmezanem.

    Składniki
    ilość porcji: 11 

    • 450 g białej kiełbasy
    • 160 g drobno posiekanej cebuli
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 1200 ml (5 szkl.) rosołu wołowego
    • 120 ml (1/2 szkl.) wody
    • 120 ml (1/2 szkl.) wytrawnego czerwonego wina
    • 225 g świeżych tortellini
    • 120 g marchwi pokrojonej w plasterki
    • 500 g pomidorów w puszce
    • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
    • 0,5 łyżeczki oregano
    • 225 g sosu pomidorowego
    • 185 g cukinii pokrojonej w plasterki
    • 2 zielone papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Zdjąć skórę z kiełbasy. Przyrumienić kiełbasę i podsmażać aż będzie chrupiąca. Wyjąć kiełbasę z garnka. Odlać i odłożyć 1 łyżkę tłuszczu, który się wysmażył.
    2. W wysmażonym tłuszczu podsmażyć cebulę i czosnek aż będą miękkie. Dodać bulion, wodę, wino, marchew, pomidory, bazylię, oregano, sos pomidorowy i podsmażone kiełbaski. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 30 minut.
    3. Dodać cukinię, zieloną paprykę, pietruszkę i tortellini. Gotować na wolnym ogniu jeszcze 25 minut, pod przykryciem, jeśli używa się świeżych tortellini, lub 45 minut pod przykryciem - w przypadku mrożonych tortellini. Podawać zupę posypaną świeżym parmezanem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis