Jajka faszerowane w skorupkach

    Jajka faszerowane w skorupkach

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 5 osób

    Idealne na Wielkanoc! A ich główną zaletą jest to, że faszerowane są skorupki jajek, a nie tylko miejsce po żółtku :) Jest to danie tak pyszne i uzależniające, że znika w kilka minut ze świątecznego stołu.

    Megajra Kujawsko-pomorskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 15 jajek
    • ok. 700 g pieczarek
    • 1,5 pęczka szczypioru
    • natka pietruszki (opcjonalnie, jak kto lubi)
    • ok. 2 łyżki majonezu
    • sól, piperz do smaku
    • bułka tarta, masło (tyle co na patelni)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Jajka ugotować jak bądź, aby już miały wielkanocne kolory, czyli w barwniku czy łupinach cebuli. Wystudzić.
    2. Pieczarki pokroić jak bądź, najlepiej w grubsze plastry. Usmażyć na maśle (najlepiej na maśle, ale jak ktoś ma swoje inne metody to też źle nie będzie). Posolić do smaku, ale dopiero pod koniec smażenia, bo jak za wcześnie to się zrobią miękkie flaczki! Odstawić do wystygnięcia.
    3. I teraz najgorsza robota - wziąć w dłoń wystudzone jajko, w drugą ciężki nóż i "ciach" zdecydowanym ruchem jajko na pół wzdłuż. Należy postarać się jak najmniej uszkodzić skorupkę. Potraktować tak wszystkie jajka, a następnie łyżeczką wydrążyć całą zawartość skorupek.
    4. Następnie drobniusieńko posiekać białka z żółtkami oraz pieczarki. Ja używam takiego kręciołka co to ma w naczyniu nożyki a u góry wajchę i kręcę do uzyskania pożądanej kosteczki. Następnie szczypior posiekać (już ręcznie) równie drobniusieńko. Wszystko wymieszać, dodać majonez w ilości takiej by składniki lekko się skleiły. Dosolić i do do smaku. Nakładać ciasno do skorupek łyżeczką do pełna i aby było płasko.
    5. Tuż przed podaniem - uszykować na talerzyku bułkę tartą, rozgrzać na patelni tłuszcz według upodobań (polecam masło, ew.margarynę), skorupkę z farszem odwrócić do góry skorupką, docisnąć w bułce tartej i położyć tak na patelni. Chwilkę podsmażyćć, wyłożyć na talerz, już właściwą stroną (bułka powinna być lekko zrumieniona) i podawać. Jeść łyżeczką. )
    6. Smacznego!

    rada

    Farsz można dowolnie modyfikować! Zastanawiałam się nad dodaniem posiekanego łosia wędzonego. Raz też dodałam odrobinę musztardy do części farszu, a do drugiej - ketchup. Jak by nie doprawić - jest to rewelacyjny rarytas.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    AgnieszkaDonat
    1

    Ja przed bulka tarta maczam je w surowym jajku - goraco polecam. Rada - nawet jesli wydaje Ci sie ze sa wystarczajaco doprawione sola jeszcze przed smazeniem - dodaj odrobinke wiecej soli ;-) - 03 kwi 2016

    damian2n
    autor:
    1

    Ja nie dodaję pieczarek ale dodaję za to natkę pietruszki drobno pokrojoną. Przepis jest dobry i każdemu polecam taki jajeczka jako przystawkę lub na kolację. Świetnie smakują zarówno na gorąco jak i na zimno. - 03 mar 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis