Róże i goździki z marcepanu

    Róże i goździki z marcepanu

    3polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Jak zrobić róże i goździka z marcepanu. Przepis na zastępczą masę marcepanową z masła, wody, mąki i cukru pudru.

    szajba Baden-Württemberg, Niemcy

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 1/2 kostki masła
    • 150 ml wody
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • aromat do smaku
    • cukier puder ile wchłonie do uzyskania pożądanej konsystencji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

      Masa:

    1. Masło i wodę doprowadzić do wrzenia w garnku, po czym, ciągle mieszając dodawać mąkę. Całość zaparzać (cały czas mieszając). Dobrze zaparzona mąka nie przylepia się do ścian garnka i łyżki.
    2. Gdy mąka jest dobrze zaparzona, odstawić do ostygnięcia. Następnie ostygniętą masę zagniatać z cukrem pudrem i aromatem do uzyskania białej masy konsystencji podobnej do plasteliny. Aby zabarwić masę dodać barwniki spożywcze.
    3. W trakcie przygotowywania dekoracji resztę masy trzymać w woreczku aby nie wyschła.
    4. Różyczki:

    5. Z części masy uformować wałek. Pokroić go na kawałki o szerokości 2-3 cm o mniejszych i większych rozmiarach. Ułożyć te kawałki na plastikowej koszulce do dokumentów (albo innym kawału grubszej folii). Przykryć drugim kawałkiem folii i lekko spłaszczyć dłonią.
    6. Za pomocą skrobki lub innego płaskiego, dużego narzędzia spłaszczyć kawałki masy tak, aby jedna strona była całkiem cieniutka, a druga nieco grubsza.
    7. Najmniejsze kółko zrolować. Będzie to środek różyczki. Wokół niego zawinąć większe kółko, wyciągając je nieco wyżej i odwijając na zewnątrz brzeg płatka. Powtarzać z resztą kółek. Gotową różyczkę lekko zgnieść na dole, a płatki lekko rozchylić. NAdmiar masy z dołu kwiatka odkroić.
    8. Goździki:

    9. Uformować z masy cienki i długi wałek. Spłaszczyć go, a następnie energicznym ruchem oddzielić go szpatułką od blatu roboczego. Jedną stronę wałka spłaszczyć jeszcze bardziej. Tę spłaszczoną stronę ponacinać. Znów oddzielić masę od blatu.
    10. Zaczynając od jednego końca paska, zrolować jego początek (to będzie środek kwiatka), a następnie zrobić falbankę z mniej rozpłaszczonego brzegu masy. Formując takie falbanki, owijać masą środek kwiatka.
    11. Zgnieść kwiatek u dołu - wówczas płatki się rozejdą. Nadmiar ciasta z dołu kwiatka odkroić.

    Autor:

    Autorem przepisu i filmu video jest Tomasz Klimczak

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Zapraszam na mojego bloga!

    Zobacz jak to zrobić!

    Róże i goździki z marcepanu
    Róże i goździki z marcepanu

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis