Krewetki w sosie czosnkowo cytrynowym

    Krewetki w sosie czosnkowo cytrynowym

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 4 osoby

    Krewetki w sosie czosnkowo cytrynowym to super przystawka jak i przekąska. Wystarczy do tego pieczywo czosnkowe lub też bagietka czosnkowa. Pycha. Komentujcie subskrybujcie i oglądajcie inne moje filmy. Polecam i pozdrawiam.

    szajba Baden-Württemberg, Niemcy

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 250 g krewetek, obranych i umytych
    • sok z 1/2 cytryny
    • nieco octu balsamicznego
    • szczypta rozmarynu
    • oliwa z oliwek do smażenia
    • 4 ząbki czosnku, pokrojone z plasterki
    • Sałatka z roszponki
    • kilka garści (150 g) roszponki
    • 1 łyżka suszonych warzyw
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka octu balsamicznego jabłkowego
    • sok z 1/2 cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Krewetki obrać i umyć. Włożyć do miski, zalać sokiem z cytryny i odrobiną octu balsamicznego, posypać rozmarynem. Wymieszać i odstawić na ok. 30 minut.
    2. Namoczyć suszone warzywa w łyżce wody i odstawić.
    3. Oliwę rozgrzać na patelni. Dodać czosnek i podsmażyć na rumiano.
    4. Dodać krewetki wraz z marynatą i smażyć, stale mieszając, przez maksimum 5 minut.
    5. W tym czasie przygotować sos do sałatki: wymieszać namoczone suszone warzywa z oliwą, octem i sokiem z cytryny. Dodać jeszcze łyżeczkę wody.
    6. Na talerze wyłożyć roszponkę, na nią wyłożyć krewetki i polać całość sosem.

    Autor:

    Autorem przepisu i filmu jest Tomasz Klimczak

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Zapraszam na mojego bloga!

    Zobacz jak to zrobić!

    Krewetki w sosie czosnkowo cytrynowym
    Krewetki w sosie czosnkowo cytrynowym

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis