Babka piaskowa o smaku cytrynowym

    Babka piaskowa o smaku cytrynowym

    5polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 7 osób

    Przepis i sposób przygotowania babki piaskowej o smaku cytrynowym. Prosto, szybko i smacznie. Polecam. Łapki w górę, subskrybujcie, komentujcie. Pozdrawiam.

    szajba Baden-Württemberg, Niemcy

    Składniki
    ilość sztuk: 1 babka

    • 150 g mąki pszennej
    • 150 g mąki ziemniaczanej
    • 1/2 łyżeczki proszku
    • 250 g masła o temperaturze pokojowej
    • 170 g cukru kryształu
    • 1 opakowanie (16 g) cuku waniliowego
    • 5 jajek
    • sok z 1/2 cytryny
    • tłuszcz i bułka tarta do formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - przesiać.
    2. Zmiksować masło z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej, jasnej masy.
    3. Stale miksując, dodawać po jednym jajku na raz.
    4. Dodać sok z cytryny i miksując na wolnych obrotach, stopniowo dodawać mąkę.
    5. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    6. Formę na babkę wysmarować dokładnie tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wypełnić formę ciastem do 2/3 wysokości.
    7. Piec przez około 40-50 minut - sprawdzić patyczkiem, czy już jest gotowa. Gotową babkę udekorować ulubioną polewą.

    Autor:

    Autorem przepisu i filmu jest Tomasz Klimczak

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Zapraszam na mojego bloga!

    Zobacz jak to zrobić!

    Babka piaskowa o smaku cytrynowym
    Babka piaskowa o smaku cytrynowym

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis