Bataty w sosie karmelowym

    Bataty w sosie karmelowym

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszny dodatek do dań dla wielbicieli słodkich ziemniaków - upieczone w karmelowym sosie mogą równie dobrze być deserem!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 bataty
    • 130 g masła
    • 1/2 szklanki brązowego cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +15min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Bataty umyć i pokroić na 3-4 kawałki. Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować, aż będą prawie miękkie. Odcedzić i odstawić do przestygnięcia.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    3. Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
    4. W rondelku wymieszać masło z cukrem. Gotować, aż się skarmelizuje. Polać bataty. Piec przez 20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis