Smażony ryż z kurczakiem i warzywami

    Smażony ryż z kurczakiem i warzywami

    4polubienia
    55min.


    Zrobione przez 13 osób

    Wspaniały sposób na wykorzystanie resztek z poprzedniego obiadu - ryż, warzywa, kurczak - co kto znajdzie w lodówce!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 pierś z kurczaka
    • 1/4 szklanki oleju
    • 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
    • dowolne warzywa, pokrojone w kostkę
    • 1 marchewka, starta
    • 4 jajka
    • 1 szklanka groszku
    • 2 ząbki czosnku wyciśniete przez praskę
    • 3 szklanki ugotowanego ryżu
    • 1 kostka rosołowa, rozpuszczona
    • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
    • sos sojowy do smaku
    • czosnek granulowany do smaku
    • sól selerowa do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Na patelni lub w woku rozgrzać odrobinę oleju i smażyć kurczaka przez około 15 minut. Odłożyć na bok do przestygnięcia, a następnie pokroić w kostkę.
    2. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i warzywa pokrojone w kostkę i smażyć przez kilka minut. Przesunąć na bok patelni. Wbić jajka i usmażyć. Wymieszać z warzywami, dodać groszek i czosnek, smażyć przez kilka minut. W razie potrzeby dodać więcej oleju.
    3. Dodać ryż, kurczaka i dodatkowe ugotowane a niewykorzystane warzywa (jeśli są). Całość zalać bulionem, wymieszać i smażyć przez 5-10 minut.
    4. Dodać imbir, sos sojowy i czosnek i sól do smaku. Podawać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis