Kokoski czyli lamingtony

    Kokoski czyli lamingtony

    1polubienie
    12godz.50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Z tego przepisu przygotujesz pyszny biszkopt, a następnie czekoladową polewę do obtoczenia. Nie zapomnij o wiórkach kokosowych!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Biszkopt
    • 1 szklanka (125 g) mąki pszennej
    • 3/4 szklanki (165 g) cukru
    • 3 jajka
    • 60 g masła, stopionego
    • 2 łyżki mleka
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Polewa
    • 2 łyżki gorzkiego kakao
    • 6 łyżek wrzącej wody
    • 40 g masła, stopionego
    • 350 g cukru pudru
    • kilka kropel ekstraktu waniliowego
    • 230 g wiórków kokosowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +12godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 12godz.50min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
    2. W misce zmiksować wszystkie składniki na biszkopt. Przełożyć do prostokątnej formy, ale nie za dużej. Piec przez 15-20 minut. Odstawić na noc, a następnie pokroić na kwadraty.
    3. Przygotować polewę. Kakao rozpuścić w wrzącej wodzie. Dodać masło, wymieszać. Dodać przesiany cukier i wanilię, dokładnie wymieszać.
    4. Kwadraty z biszkoptu maczać w polewie, a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych. Odkładać na tacę i odstawić do zastygnięcia.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis